Voor vragen en inlichtingen:

Info@
Veteranencafe
Alleman.nl

Klik op een foto voor een uitvergroting

Nieuws


Klik hier voor de laatste mededelingen op het “PRIKBORD”80 JAAR VRIJHEID IN GELDERLAND

LEZING VAN WOENSDAG 26 JUNI DOOR PIETER TRAP

CONTACT MET EEN VETERANENONDERSTEUNER

TWEEDAAGSE NLVD-RIT 28 EN 29 JUNI 2024

17E REGIONALE VETERANENDAG NOORDWEST VELUWE

LEZING 29 MEI DOOR RENÉE AMONS (OUD MILVA)

SAMEN HERDENKEN

LEZING WOENSDAG 24 APRIL DOOR NIENKE MAJOOR

DE NEDERLANDSE VETERANEN VOERTUIG ANJER

LEZING MAART DOOR FRANS DEURING OVER ZIJN MISSIE

LEZING IN FEBRUARI DOOR JOOP VAN EGTEREN (VST)2024

80 JAAR VRIJHEID IN GELDERLAND

We herdenken het einde van de Tweede Wereldoorlog en vieren het herkrijgen van onze vrijheid, 80 jaar geleden. In Gelderland ligt de focus op de periode van september 2024 (Operation Market Garden 1944) tot en met augustus 2025 (einde Tweede Wereldoorlog 1945).


De Tweede Wereldoorlog liet diepe sporen in Gelderland achter.
Van september 1944 tot en met mei 1945 was de provincie het centrum van de bevrijdingsstrijd in Nederland. Dat begon met Operation Market Garden en eindigde met de Duitse overgave.
Grote delen van Gelderland lagen 9 maanden in het frontgebied; er waren evacuaties, onderwaterzettingen en verwoestingen.


Gelderland werd niet in één keer bevrijd. Dat gebeurde in gedeeltes gedurende een periode van september 1944 tot mei 1945. Het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam voor Gelderland en haar inwoners op verschillende momenten, tussen september 1944 en mei 1945.
En voor degenen met banden met Nederlands-Indië pas in augustus 1945. De gebeurtenissen van toen vormen de leidraad van het programma ’80 jaar Vrijheid’.
(Lees verder ...)


LEZING VAN WOENSDAG 26 JUNI DOOR PIETER TRAP VAN HET HERINNERINGSCENTRUM NW-VELUWE ’40-’45.

Pieter Trap komt een korte presentatie geven over de Stichting Behoud Oorlogsherinneringen (STIBO). De stichting, waar hij de oprichter van is, houdt zich bezig met het verzamelen en publiceren van persoonlijke herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

Naast de stichting is hij bezig om in de watertoren op de Galgenberg (Beltweg) in Harderwijk een Herinneringscentrum te openen over de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van voorwerpen en foto's doet hij zijn verhaal. (Lees verder ...)


CONTACT MET EEN VETERANENONDERSTEUNER:

  • Bel of mail met een coördinator van het team uit jouw regio.
    Dit kan zeven dagen per week, 24 uur per dag.
  • Je hebt een kort gesprek, zodat de coördinator op zoek kan naar een veteranenondersteuner uit de die het beste bij jou en jouw vraag past.
  • Jouw veteranenondersteuner neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om een afspraak te maken.
  • Jullie bespreken wat jij nodig hebt. Dat kan telefonisch, thuis of elders. Wat je bespreekt blijft tussen jullie, tenzij je nadrukkelijk anders aangeeft.

Voor onze regio is het contact: nuldelijns-zorg-veteranen Regio Oost

M: 06-13 18 36 87 of E: rcoost@nuldelijnsondersteuning.nl


TWEEDAAGSE NLVD-RIT 28 EN 29 JUNI 2024

Deze rit is alleen voor veteranen en 1e lijns bijrijders (mogen ook op eigen motor mee). Startlocaties verdeeld over het land.

Tijdens de rit zal er een kranslegging plaatsvinden in Harderwijk.
U bent hierbij uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze kranslegging in het Plantage park! (Lees verder ...)


17E REGIONALE VETERANENDAG NOORDWEST VELUWE IN HARDERWIJK: ‘EEN DAG ALS WAARDERING EN ERKENNING VOOR DE VETERAAN’

Zaterdag 22 juni wordt op evenemententerrein De Wijde Wellen in Harderwijk voor de zeventiende keer de Regionale Veteranendag Noordwest Veluwe georganiseerd. Het is een evenement voor ontmoeting en verbinding tussen veteranen, maar ook andere geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd om het terrein te bezoeken. Er is van 10:00-15:00 uur van alles te zien en te doen voor jong en oud. (Lees verder ...)


LEZING 29 MEI DOOR RENÉE AMONS (OUD MILVA) OVER DE HUIDIGE EERSTELIJNS GEÏNTEGREERDE ZORG BINNEN DEFENSIE

Ik ben Renée Amons en ik ben geen veteraan, ik ben in militaire dienst gekomen in september 1977 bij de MILVA. Als MILVA ben ik opgeleid bij de Verbindingsdienst. Ik heb de integratie van de vrouw binnen de KL van nabij meegemaakt en zelf ondervonden. Bij de opheffing van de MILVA ben ik toegetreden tot het wapen van de Verbindingsdienst. In 1989 heb ik de KL verlaten in de rang van kapitein. (Lees verder ...)


SAMEN HERDENKEN

Dit jaar hebben zestig veteranen wederom een bijzondere bijdrage geleverd aan 4 en 5 mei. Ze stonden in de erecouloir op de Dam, een erehaag die zich uitstrekt vanaf het Paleis op de Dam tot aan het Nationaal Monument. Zij vormden hiermee een indrukwekkend symbool voor de inzet voor internationale vrede, vrijheid en veiligheid.  Door de regen en de aangescherpte veiligheidsmaatregelen was de Dam helaas minder gevuld dan gebruikelijk. De twee minuten stilte blijft echter een krachtig eerbetoon. In aanloop naar 4 mei deelden zes veteranen hun verhaal. Je kunt deze verhalen bekijken en lezen op ons online erecouloir.


LEZING WOENSDAG 24 APRIL DOOR NIENKE MAJOOR

Nienke is hoofd Herdenken en Vieren bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei en daarmee verantwoordelijk voor de organisatie van alle nationale evenementen op deze dagen. Daarnaast wordt er vanuit deze afdeling geadviseerd en ondersteund op zowel andere nationale, regionale en lokale herdenkingen en vieringen. Nienke is sinds 2004 werkzaam bij het Nationaal Comité. In haar lezing vertelt zij over de organisatie van de Nationale Herdenking en de betekenis van herdenken, vieren en herinneren binnen de samenleving.

(Lees verder ...)


DE NEDERLANDSE VETERANEN VOERTUIG ANJER

De herdenkingsklaproos staat symbool van respect en herinnering voor de soldaten die vanaf de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Deze betekenis van de klaproos kwam tot stand doordat de klaproos, sterk maar teer, veel voorkwam in het landschap aan het Westfront tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. (Lees verder ...)


LEZING MAART DOOR FRANS DEURING OVER ZIJN MISSIE

Mijn naan is Frans Deuring. Ik ben 37 jaar werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee. In de periode augustus 2005 tot maart 2006 ben ik een half jaar in Afghanistan geweest. In het kader van vrede ben ik met 120 militairen uitgezonden als Provinciaal Reconstructie Team 5 naar de provincie Baghlan. (Lees verder ...)


LEZING IN FEBRUARI DOOR JOOP VAN EGTEREN (VST)

Mijn naam is Joop van Egteren, ik ga op 28 februari 2024 bij u de presentatie over het Veteranen Search Team verzorgen. Op de vraag of ik mij vast zou willen voorstellen voldoe ik bij deze dan ook graag. Na mijn schoolopleidingen ben ik in totaal 23 jaar werkzaam geweest voor Defensie. Na de kaderopleiding in totaal zes jaar actief dienend als KVV`er commandant keukengroep/sgt verzorging bij 42 Bevocie. In 1979 ben ik uitgezonden geweest naar Libanon  (Lees verder ...)NIEUWS

ARCHIEF


2023

2022

2021