Voor vragen en inlichtingen:

Info@
Veteranencafe
Alleman.nl

Klik op een foto voor een uitvergroting

Archief


ARCHIEF NIEUWS 2023
29 NOVEMBER EENLEZING OVER DE INVICTUS GAMES

REMEMBRANCE DAY HARDERWIJK

VETERANEN BBQ

CHECKPOINT 04 IS UIT!

MUZIEK 31 MEI IN HET VETERANENCAFÉ ALLEMAN

REGIONALE VETERANENDAG - ZATERDAG 17 JUNI 2023

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING 2023 VOOR 10 INWONERS

UITNODIGING VOOR EEN CEREMONIE

DOCUMENTAIRE 'SPOREN VAN INDIË - MIDDEN IN NEDERLAND'

OPROEP AAN DE INDISCHE GEMEENSCHAP EN VETERANEN

NIEUWJAARSBIJEENKOMST VETERANENCAFÉ2023

29 NOVEMBER EENLEZING OVER DE INVICTUS GAMES

Mijn naam is Elianne van Soest, 33 jaar en ik woon in Holkerveen.

Ik ben nog steeds in actieve dienst als fysio- en manueeltherapeut bij de Landmacht. In deze hoedanigheid ben ik ook naar Afghanistan geweest en recent naar Litouwen.


Sinds 2019 ben ik betrokken bij de Invictus Games als fysiotherapeut en zwemtrainer. Op 29 november wil ik jullie graag meenemen in het proces van de Invictus Games. Kortom vanaf de open trainingen tot aan de selectie en natuurlijk het evenement zelf.


Zoals het er nu uitziet komt een van de oud deelnemers van de IG 2022 mee om kort wat over haar ervaringen te vertellen. En wie weet worden jullie zelf enthousiast om een poging te wagen voor 2025 Vancouver Whistler. Hiervoor gaat de nieuwe cyclus binnenkort van start. Ik hoop jullie de 29ste te zien. (2311)

Groetjes Elianne


REMEMBRANCE DAY HARDERWIJK

De afdeling Veluwe West/Flevoland van de Bond van Wapenbroeders  ondersteunt de Stichting “We Will Remember” die de Remembrance Day ceremonie organiseert bij het monument en de graven van gesneuvelde vliegbemanningsleden van het Gemenebest van Naties. De afdeling legt een Poppy-krans. Klik hier voor de poster. (1023)


11-11-2023

12:00 uur


Begraafplaats

Oosteinde 12

Harderwijk

VETERANEN BBQ

Het Veteranencafé Alleman had voor de maand juli geen spreker of muziek ingepland. Geheel in de stijl van de zomer werd er een BBQ georganiseerd. Meer dan 55 veteranen/ partners hebben aan deze BBQ deelgenomen. De BBQ was prima door Grand Café Alleman geregeld, genoeg voor iedereen met heel veel bijgerechten.


Het weer werkte ook mee, er kon van het terras gebruik worden gemaakt. Op deze middag werden weer vele verhalen met elkaar gedeeld in een zeer gemoedelijke sfeer. Zeker voor herhaling vatbaar. (2307)


CHECKPOINT 04 IS UIT!

Een gevarieerd nummer met veel informatie over de aanstaande Nederlandse Veteranendag op zaterdag 24 juni. Daarnaast interviews met veteraan Werner van Rooij over zijn 36 jaar bij de EOD en met veteraan Sieta Koet, die naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in Khartoem terugblikt op haar missie in Soedan. Verder een ontroerende reportage over de herdenkingstocht van nabestaanden van (Nederlandse) veteranen die bij de SAS hebben gediend en in 1944 in de omgeving van Putten hebben gevochten.

Veel leesplezier! Lees digitaal over deze herdenkingstocht (2307)


MUZIEK 31 MEI IN HET VETERANENCAFÉ ALLEMAN

... in 2008 kwam ik in aanraking met Dutch Military Pipes & Drums die toen net opgericht waren. Deze band bestond uit militairen (oudgedienden en actief dienende). Daar heb ik me bij aangesloten en sindsdien speel ik dus bij de Dutch Military Pipes & Drums Falcon Guards. We zijn verbonden aan de 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen en treden voornamelijk op bij activiteiten die met defensie te maken hebben: binnenkomst nieuwe rode baretten, veteranendagen, taptoe maar ook bij militaire huwelijken en ook bij militaire uitvaarten. Ik speel en vertel hier graag meer over in het Veteranencafé van Harderwijk op 31 mei a.s. (2305)


REGIONALE VETERANENDAG - ZATERDAG 17 JUNI 2023

Programma van 10:00 tot 15:00 uur in NIJKERK

  • Militaire voertuigen
  • Diverse stands
  • Live muziek & DJ Hess
  • Demonstraties
  • Rondritten in militaire voertuigen
  • “Meet the Marines”
  • Springkussens (2306)


KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING 2023 VOOR 10 INWONERS

Tien inwoners van Harderwijk en Hierden zijn tijdens de jaarlijkse lintjesregen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De versierselen werden hen in de Grote Kerk opgespeld door burgemeester Harm-Jan van Schaik. Voor de betrokkenen kwam de benoeming als een volslagen verrassing al had een enkeling wel een flauw vermoeden. Van Schaik legde onder meer de geschiedenis uit van de totstandkoming van de Koninklijke Onderscheiding en de waarvan hiervan.


Kees Heij (71), trouwe bezoeker van ons Veteranencafé, was vrijwilliger bij christelijke reisorganisatie Beter Uit, atletiekvereniging Athlos en Fundashon Gideon Curaçao. Hij doet vrijwilligerswerk bij Hervormde Gemeente Harderwijk, Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe, Pastoraal Diaconaal Centrum De Herberg in Oosterbeek, Stichting De Ontmoeting en De Oude Synagoge. (2304)UITNODIGING VOOR EEN CEREMONIE

Zaterdag 1 mei 1943, te 03:15 uur stortte Lancaster ED771 neer in het akkerland tussen de Verkeersweg en de Kampweg, het gebied achter de begraafplaats. Het gedeelte Kampweg werd later de J.P. Heijelaan.

Een monument zal op deze locatie worden geplaatst op zaterdag 29 april 2023, aanvang 10:30 uur op de begraafplaats Oostergaarde in Harderwijk. Ter nagedachtenis aan alle bemanningsleden van de AVRO Lancaster Mk.III ED771 PO-E. (2304) ..... Lees verder


DOCUMENTAIRE 'SPOREN VAN INDIË - MIDDEN IN NEDERLAND'

Presentator en geschiedkundige Hans Goedkoop heeft de indrukwekkende filmische documentaire 'Sporen van Indië - Midden in Nederland' gemaakt. Deze bioscoopfilm laat in 70 minuten de 400-jarige gezamenlijke geschiedenis tussen Nederland en Nederlands-Indië zien aan de hand van lokale voorbeelden en verhalen.


Na een succesvolle première in Amersfoort krijgt de film gemiddeld een 8.8 als waardering en zorgt de documentaire voor emotionele reacties bij bezoekers.  De documentaire is 13 en 14 maart exclusief te zien in AFAS Theater Leusden. Meer informatie op:

www.sporenvanindie.nl  -  Hier kunt u de trailer bekijken (2302)


OPROEP AAN DE INDISCHE GEMEENSCHAP EN VETERANEN

Vanuit historisch perspectief kan ik goed begrijpen dat de vraag over herdenken mogelijk nooit op tafel kwam in Harderwijk:

● Landelijk pas 25 jaar na dato de eerste herdenking

● Herinneringen diep weggestopt, geen ruimte voor de verhalen

● Alles gericht op opbouw


Met de kennis van nu zou ik de vraag alsnog willen stellen aan de Indische gemeenschap en (familie van) veteranen.


Hoe kijkt u naar een Harderwijkse Indië herdenking op of rond de datum 15 augustus?


Niet om als Christel van der Stouw zelf het antwoord te geven. Maar om vanaf vandaag, op verschillende plekken in de gemeente samen het gesprek hierover te voeren. Om het verhaal van de Indische Nederlanders en veteranen in de gemeente Harderwijk een moment van respect te bieden. De mensen de erkenning en waardering geven.


Want het gaat niet alleen om jou of mij. Het gaat om wat wij er samen van vinden. Samen zijn we een collectief en bepalen wij wat normaal is en wat niet. Waar we ons sterk voor maken en waar we met verwondering of met een glimlach naar kijken.


U kunt uw voor en of tegenwerping delen door contact met mij opnemen door te mailen naar: c.vanderstouw@harderwijk.nl.

Klik hier voor meer info (2302)


NIEUWJAARSBIJEENKOMST VETERANENCAFÉ

Op woensdag 25 januari 2023 was er een Nieuwjaarsbijeenkomst in het veteranencafé Alleman in de wijk Drielanden in Harderwijk voor en met onze veteranen met muziek van de Muzketiers. Speciale gasten waren de directeur van het Nederlands Veteraneninstituut, Brigade-generaal der Rijdende Artillerie Paul Hoefsloot en raadslid Christel van der Stouw van Harderwijk Anders. Het werd een geweldige, drukbezochte en verrassende middag met een opkomst van meer dan 70 gasten! ..... (2301) Lees verderNIEUWS

ARCHIEF


2023

2022

2021